Produktutveckling
Historik över Ory Produktutveckling 1978 - 1997. Bilderna nedan visar: Nummi RT tippcylinder, ger ökad stabilitet, Ory Nummi tippcylinder till höger inkl. gränsläges brytare samt nedre bilden spridarluckans öppnare Ory Konstruktion.
I branschen fanns HIAB med för kort slaglängd och Zetterbergmed för längden för lång i hopskjutet läge. Tvingades monteras med lutning, detta frestade på tippkulan enormt och när vi fick vinkla kolven eftersom markfrigången blev för låg. Tippkolven till höger är framtagen för långa tippvagnar av Ory konstruktör Carl-Göran Thelberg. Ritade upp en egen Ory tippkolv med stegen 254/85 när vi träffade Nummis chefskonstruktör, Markento, på båtmässan i Älvsjö 1987. Carl-Göran vecklade upp ritningen och frågade om dom kunde göra denna. Markento tog med sig ritningar hem till fabriken i Perniö och efter 14 dagar kom beskedet: Vi gör 3st utan kostnad till er. Trycket som fick användas, var 170 kg, ökades vart efter till 200 - 250 kg idag. Så började vårt långvariga vänskaps-affärsförhållande. Kommer ihåg episod med gränsläges brytare som vi själva köpte in och eftermonterade. Av allt vägsalt hade plunchen en tendens att fastna när gränsläges stoppet aktiverades. Vi stämde träff med Nummi för att utveckla en typ som fabriksmonterades på tippvaggan. En delegation från Örebro bestående av Anders Tenor Carl-Göran Thelberg, Arne Önnefors, Lars-Inge Säfström och jag åkte över. Det var fest på kvällen, finnarna är gästvänliga, och på morgonen träffades vi klockan 9 för Nummis ny konstruktion av gränslägesbrytare monterad på tippvagnarna. Det blev succé med enkelheten av fabriksmonterad hydraulisk gränslägesbrytare som fungerade på sidtipp i samma funktion som bakåttipp. Problemet var löst, jag kan tänka mig den chaufför/ åkeriägare som vid upp tippat läge inte kunde släppa ned tippflaket för att hydraul ventilen fastnat på grund av vägsalt och dyl. (jag fick många samtal) Då var vagnen 12,25 m men marknaden efterfrågade 12,5 m tippvagnar. Eftersom vi inte hade någon tippkolv såvitt Carl-Göran kände till flög jag över till Åbo och hyrde bil till Perniö. Vid samtal lovade Nummi att göra en tippkolv med 70 mm i slutsteg. Så kom den och Carl-Göran konstruerade och ritade en 12,5 m tippvagn. Härligt att leverera efter stabilitets provet. Sista steget (70) klarade mekaniska på frestningar. Till vänster är RT-tippen med parallellkolv. fungerar perfekt som inbyggdstabilisator. Sista bilden Ory’s Spridarlämsöppning obs. att låskrokar öppna uppåt ingen småsten sten etc. blev liggande Låskrokar var ej låsta utan återfjädrande Sprida lucka långt in var det bara bromsa till slog den igen. Enkelkonstruktion med 20” bromsklocka och nöd-körning med enkel spak.
Ory Dörr / läm system Historien om hel läm planka med gångjärns list integrerat i bottenprofilen, H-200 mm. Profilgångjärnslisten var tidigare nitad på läm plankan. Historien kring detta utspelades långt tillbaka när Norsk Hydro var leverantör. Åkeriägare John-Olov Andersson, Trollhättan, ringde och sa att nitarna till gångjärnslisten började ge sig på hans ny levererade vagn. Det var semestertider (vi hade lagt ut på lego med noggrann angivelse till ritningar vilka nitar (usm) som skulle användas för fastsättning av gångjärnlisten). Konstaterade efter att ha åkt ned till åkeriägaren Trollhättan att så ej var fallet. Detta hade inte hänt tidigare. Åkte hem, tog med ritningar för tillverkning och hopmontering för färd till Norsk Hydros filial i Haugesund. Åkte via Oslo, tog flyget från Fornebu till Haugesund, hyrde bil och åkte till fabriken. På verkstaden var man i full färd med att montera våra beställda läm/dörr leveranser. Jag såg direkt på nitkartongerna att det inte var det vi på Ory angivit. Talade med montören som sade att han följde inköparens instruktioner. Sökte efter Hydros trevliga försäljaren Matland (brukade besöka oss varannan månad) Han var på semester, men Vd var där. Vi gick igenom problemet och för att göra en lång historia kort kom vi överens om att de stod för verktyget, ca 200 000 kr, för en helgjuten bottenplanka H-200 mm med ingjuten gångjärnsprofil. Ory’s del fick ta rätt på de som redan vagnar / bilar som var levererade. Vi blev för övrigt bjudna på Jazzfestivalen senare, mycket trevligt, rekommenderas. Norska kronan blev senare för dyr så vi gick över till Sapa Vetlanda. Hydro ägs idag av Sapa Aluminium. Ett av många exempel på produktutveckling
Ett av många exempel 4-axlig Ory kassettsläp med bakåttipp extra lastplan används idag som tippvagn Åkeriägaren anpassade inte bilflaket till kassettkörning (ej så mycket avvändning) Inte många kronor avskrivning efter 30 års användning.